top of page

Ev kullanımı için iyi bir değirmen şart mı?

Güncelleme tarihi: 15 Mar 2021

İyi ve taze bir kahve içmek için kahve almanız sadece bir başlangıçtır.


Devamını getirebilmek için doğru demleme tekniğini kullanmalı ve kahvenizi anlık, gerektiği kadar ve doğru seviyede öğütmelisiniz. Elbette ki, kahveyi öğütülmüş olarak alabilirsiniz. Ancak, bunu kendinizin yapması, daha lezzetli bir kahve içmenize olanak sağlayacaktır. Tabi burada önünüzde büyük bir engel var: İyi bir değirmen.


Bütün bir ekmeğin, bayatlama süresi, nasıl ki, dilimlenmiş ekmeğe göre daha uzun sürüyorsa; kahvenin de öğütülmüşü, çekirdek haline göre daha çabuk bayatlar. Bayat kahve, aromalarını yitirir. Aromaların daha uzun süreli kahvenizde kalması için, çekirdek kahve alıp, içmeden hemen önce öğütmemiz gerekir.


Elektronik marketlerde ve ev eşyası satan marketlerde bolca bulunan ve kahve değirmeni diye satılan ürünler, kahveyi

ne yazık ki öğütmeyip, sadece parçalamaktadır. Parçalanan kahveler homojen olmaz, farklı boyutlardaki partiküller, kahvede istenmeyen tatlara sebep verir.


Değirmenler genel olarak konik ve düz dişli diye ikiye ayrılırken, demin bahsettiğimiz "değirmenlerin" dişli yerine bıçakları vardır. Bu tür değirmenler, nitelikli kahveleriniz için uygun olmayacaktır.


Konik dişli ve Düz dişli değirmenler ise, ideal kahve için olmazsa olmazdır. Bulması zor ve pahalıdırlar.

Bu ikisi arasındaki seçim ev kullanıcılarından ziyade işletmelerin düşünmesi gereken konudur.


Düz Dişliler espresso değirmenlerinde, konik dişliler ise filtre değirmenlerinde tercih ediliyor. Ancak bazı değirmenler var ki, türk kahvesinden, french press ayarına kadar tüm kahveleri gayet iyi öğütebilmektedir. Bıçak çapları ve açıları buna olanak sağlamaktadır. Bu konu hakkında, daha detaylı bir yazıyı ileriki zamanlarda paylaşacağım. Şimdi konumuz ev kullanımı için değirmen seçimi.



Ev Kullanımı İçin Kahve Değirmeni Nasıl Seçilir?


İlk olarak, nasıl kahve içmek istediğinizi belirlemelisiniz, daha sonra bütçenizi. Filtre kahve, espresso, Türk kahvesi? Bütün bu kahvelerin öğütme ayarı birbirinden farklı olduğu için, alacağınız değirmeni ona göre belirlemeniz gerekir. Ne yazık ki hepsini öğütebilen değirmen pek az. Benim tavsiyem evinizde filtre kahve içmeniz yönünde olacaktır.


Manuel filtre kahve demleme yöntemleri veya filtre kahve makineleri hem iş yerinizde, hem evinizde, iyi kahve içmek için en ideal yöntemdir. Hem el değirmenleri ile, hem de elektrikli değirmenler ile kolayca filtre kahve öğütümleri yapabilirsiniz.


Doğru öğütmeyi sağlayacak bir elektrikli değirmen bulmak pahalı ve zorken, el değirmenleri nispeten daha ucuzdur ve bulması kolaydır.


Espresso değirmenleri ise çok pahalı ve hantal olmalarıyla ve bakım zorlukları nedeniyle ev kullanıcıları için biraz ulaşılmaz durmaktadır. Zaten bizim tavsiyemiz özellikle espressonuzu sosyal entegrasyonun en iyi yaşandığı yer olan kahve dükkanlarında içmeye devam etmeniz ve evinizde-ofisinizde yeni gelişen manuel demleme tekniklerini/filtre kahveyi adapte etmeniz yönünde olacaktır.


Yukarıda da yazdığım gibi, evinizde espresso içmek oldukça meşakkatli. Yine de evinizde espresso yapmak istiyorsanız. Elektrikli bir değirmen almanız şart. Çünkü el değirmenleri ile bu iş biraz yorucu olacaktır. Her bir fincan kahve için en az bir buçuk dakika kahve öğütmeniz gerekebilir. Bu anlattığım Türk kahvesi için de böyledir. Nitekim Türk kahvesi öğütümü, espressodan da incedir.


El değirmenleri ne kadar iş görür?


Ev kullanıcılarının, filtre kahve yapması için uygun olan değirmenler için, fiyat sıralamasına göre önerilerim şunlar.


  • sözen (türk kahvesi için geleneksel tasarıma sahip ve ekonomik bir değirmendir)

  • hario değirmenleri (filtre kahve için giriş seviyesi ve oldukça başarılı değirmenlerdir)

  • molent (Türk kahvesi, espresso ve filtre kahveler için uygundur)

  • timemore (Türk kahvesi, espresso ve filtre kahveler için uygundur)

  • comandante (Türk kahvesi, espresso ve filtre kahveler için uygundur)



Bu seçenekler arasından, bütçenize uygun olanı alabilirsiniz. Tercih sizin.


Elektrikli Değirmen almak isteyenler


El değirmenleri ile uğraşmak istemeyenler için ve bütçe sorunu olmayan kullanıcılar için, ev tipi elektrikli kahve öğütücüleri sıralayalım

  • Eureko Mignon (türk kahvesi, espresso, filtre)

  • Niche zero (espresso)

  • Baratza encore (filtre)

  • Baratza sette 270 (espresso)

gibi modellere bakabilirler.




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page