top of page

Kahve nasıl saklanır?

Güncelleme tarihi: 3 Ara 2021

Tüm gıdaların saklanma koşulları farklıdır. Bazı gıdaları buzdolabında muhafaza ederken, bazılarını ise oda sıcaklığında tutuyoruz. Peki kahveyi en iyi nasıl saklarız? Önceki yazlarımda da belirttiğim gibi, öncelikle taze kavrulmuş çekirdek kahve almak, bize daha iyi bir deneyim sağlayacaktır. Bayat tüketilen tüm gıdaların tadı bariz bir şekilde değişirken, kahvede de aynı durum söz konusudur.


Kahve kavrulduktan hemen sonra tüketilirse, fazla asidik tatlar almamızı sağlar. Bu yüzden, yaklaşık 4-5 gün degassing süresini beklememiz gerekir. Filtre kahve için önerdiğim tüketim tarihi, kavrulduktan 7-15 gün arası, espresso için ise 13-25 gün arasındadır.


Hava ve nem kahvenin en büyük düşmanıdır; uzun süre hava ile tamas halinde bulunan kahve aromalarını yavaş yavaş kaybederek bayatlar. Nem de aynı şekilde kahvenin bayatlama süresini kısaltan etkenlerdendir. Tıpkı, nemli havada açıkta kalmış kuruyemişlerin, kendi içine nem çekmesi gibi kahve çekirdekleriniz de bu nemi içine çeker. Kahvenizi demlerken, içine nemi çeken kahveler su ile buluştuğunda iyi çözülemezler ve aromalarını fincanda alamayız. Bu istenmeyen durumlara maruz kalmamak için, vakumlu kavanozlar, valfli kahve paketleri (çoğu kavurucu bu paketleri kullanıyor zaten) veya vakumlu poşetlerde bekletebiliriz.

Öğütülmüş kahvenin bayatlaması, çekirdeğe göre çok daha hızlıdır. Etraftaki kokuları ve nemi çabucak üzerine çektiği için, fincanınızda keyifli olmayacaktır. Bu yüzden, evinizde değirmeniniz yoksa, kahve tedarik ettiğiniz yerden azar azar olacak şekilde öğütülmüş kahve almanız daha doğru olacaktır. Örneğin, 50-100 gr kahve alırsanız bir kaç günde bu kahveniz çok fazla bozulmadan tüketebilirsiniz.


Valfli ve kilitli kahve paketlerini, kilitleri bozulana kadar kullanabilirsiniz. Artık çoğumuz yerel kavuruculardan, bu paketler ile hazır şekilde kahvemizi alıyoruz, ancak, yeri geliyor, paketlerimiz kâfi derecede kaliteli olmuyor veya açarken deforme oluyor.



Stok kahve bulundurmak için vakumlu poşetler ile dondurucuda kahve bekleten insanların sayısı gün geçtikçe artıyor. -18 derecenin altında çürüme/bayatlama/bozulma daha yavaş olduğundan dolayı, beğendiğimiz bir kahveyi vakumlayarak dondurucuya da koyabiliriz. Elbette ki ilk günlerdeki tazeliğinde ve lezzetinde olmayacaktır ama yine de içilebilir bir kıvamda olacağından şüpheniz olmasın.


Çok beğendiğiniz kahveleri, daha sonra da içebilmek için minik paketler ile vakumlayıp, derin dondurucuda bekletmek iyi bir fikir olabilir.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page